Ιστορία

Η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, διακινώντας περισσότερους από 35.000 τόνους ετησίως κι εξυπηρετώντας πάνω από 2.000 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα με το σύγχρονο κι ευέλικτο δίκτυο διανομής της. Στο portfolio της περιλαμβάνονται κορυφαία brands, όπως HΠΕΙΡΟΣ, DIROLLO, KERRΥGOLD, ADORO, ΤΑΛΑΓΑΝΙ, ΛΟΓΑΔΙ, κατίκι Δομοκού ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ και ΛΕΒΕΤΙ. Σημείο αναφοράς στη φιλοσοφία και τη δραστηριότητα της ΟΠΤΙΜΑ είναι η ποιότητα, η οποία διασφαλίζεται μέσω αυστηρών διαδικασιών και εφαρμογής των πιο εξελιγμένων διεθνών προτύπων.

1974

Το 1974, ο Παντελής Παντελιάδης και η σύζυγός του Ουρανία, με εφόδια τις σπουδές τους στη Βιέννη και στο Αμβούργο και τις γνώσεις και εμπειρίες τους από το χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία. Αισιόδοξοι για το μέλλον, δίνουν στην εταιρεία ένα αισιόδοξο όνομα. Έτσι ξεκίνησε η ΟΠΤΙΜΑ, που αρχικά στεγάστηκε στον Πύργο των Αθηνών, ενώ πλέον βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Μεταμόρφωση Αττικής.

1979

Αρχικά δραστηριοποιείται εισάγοντας κονσέρβες κρέατος και γάλατα εβαπορέ.

Το 1979, συμπεριλαμβάνει και τυριά στη γκάμα της λανσάροντας το ADORO! Η μάρκα ADORO μέχρι και σήμερα έχει αξιοσημείωτη παρουσία σε πολλές κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων με καταξιωμένους κωδικούς όπως η ADORO Creamy Gouda, το ADORO Light 10%, το ADORO τυρί κρέμα, το ADORO βούτυρο, οι ADORO κρέμες γάλακτος και πολλούς ακόμη.

Την ίδια χρονιά έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τυρί regato Π.Ο.Π. μέσω του θρυλικού KERRYGOLD, που τότε ήταν παντελώς άγνωστο και σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά του Έλληνα καταναλωτή. Είναι μάλιστα και το πρώτο τυρί που διαφημίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1984. Στην οικογένεια του KERRYGOLD εντάσσονται σταδιακά η TIROTRELLA – το αγαπημένο τυρί των παιδιών – και το cheddar.

1995

Μέχρι το 1995, η ΟΠΤΙΜΑ δραστηριοποιείται σε πολλές κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων, αυξάνοντας σταδιακά την έμφαση στα τυριά. Τομή αποτελεί το 1995 όπου ανατίθεται στην ΟΠΤΙΜΑ η αποκλειστική διανομή των τυριών ΗΠΕΙΡΟΣ. Μετά από 2 χρόνια, το 1997, η ΗΠΕΙΡΟΣ εξαγοράζεται από την ΟΠΤΙΜΑ και γίνεται η σαφής στροφή της εταιρείας προς το τυρί, που θα την οδηγήσει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Τα πρώτα τυριά που παρήγαγε η ΗΠΕΙΡΟΣ ήταν φέτα ΠΟΠ, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και μυζήθρα. Από τότε έως σήμερα, η ΗΠΕΙΡΟΣ έχει αναπτύξει μια πλήρη γκάμα τυροκομικών προϊόντων που καλύπτει σχεδόν όλες τις παραδοσιακές κατηγορίες και συμπεριλαμβάνει λευκά τυριά άλμης, τυριά τυρογάλακτος, αλειφόμενα, κίτρινα ημίσκληρα & σκληρά τυριά, καθώς και παραδοσιακά βούτυρα.

2005

history_img

Το 2005, λανσάρεται το DIROLLO , που σήμερα με πάνω από 10 κωδικούς, είναι η μάρκα με τη μεγαλύτερη γκάμα τυριών με χαμηλά λιπαρά στην Ελλάδα.

2007

Η ΟΠΤΙΜΑ λανσάρει το ΛΟΓΑΔΙ, ένα παραδοσιακό τυρί με μια μοναδική συνταγή από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, με πλούσια γεύση και με μόνο 17% λιπαρά.

2009

Το 2009 η ΟΠΤΙΜΑ αναλαμβάνει τη διανομή του ΤΑΛΑΓΑΝΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, του χειροποίητου τυριού σχάρας από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Το 2012 μεταβιβάζεται στην ΟΠΤΙΜΑ και μεταφέρεται η παραγωγή του στις  εγκαταστάσεις της ΗΠΕΙΡΟΣ στην Άρτα.

2015

Η ΟΠΤΙΜΑ καλωσορίζει στην οικογένεια της το ΛΕΒΕΤΙ με μια γκάμα παραδοσιακών προϊόντων. Ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών έχει κατακτήσει το κασέρι ΛΕΒΕΤΙ. Το αυθεντικό παραδοσιακό Π.Ο.Π τυρί παράγεται από 100% αιγοπρόβειο γάλα, τιμώντας όλες τις αξίες της τυροκομικής παράδοσης.

2017


Το 2017 η ΟΠΤΙΜΑ εντάσσει στην οικογένεια της το κατίκι Δομοκού ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ καθώς και την παραγωγική του μονάδα στο Δομοκό. Το κατίκι Δομοκού ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ είναι ένα φρέσκο Π.Ο.Π. αλειφόμενο τυρί με πλούσια γεύση και μόλις 13% λιπαρά.

2019

Ξεκινάει η λειτουργία της Πρότυπης “Φάρμα ΗΠΕΙΡΟΣ”, δίπλα στην παραγωγική μονάδα της ΗΠΕΙΡΟΣ στην Καμπή Άρτας, με στόχο την ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας στους ‘Ελληνες κτηνοτρόφους.

Την ίδια χρονιά, η ΟΠΤΙΜΑ εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της ΒΙΓΛΑ (ΔΕΛΤΑ) στην Ελασσόνα, όπου κατόπιν υλοποίησης ενός ολικού πλάνου εκσυγχρονισμού της μονάδας, μεταφέρει εκεί την παραγωγή όλων των κίτρινων ημίσκληρων και μαλακών τυριών της εταιρείας.

2020


Η ΟΠΤΙΜΑ εισέρχεται σε μια νέα προϊοντική κατηγορία, λανσάροντας τις καινοτόμες μπάρες δημητριακών ΗΠΕΙΡΟΣ Ζεμύθα Protein Bars, τις πρώτες μπάρες με πρωτεΐνη τυρογάλακτος και άλλα σημαντικά διατροφικά οφέλη. Το 2022 οι ΗΠΕΙΡΟΣ Ζεμύθα Protein Bars διευρύνονται με το λανσάρισμα της σειράς «Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης».

2021


Το 2021 η εταιρεία μπαίνει σε μια ακόμα νέα κατηγορία, αυτή των κατεψυγμένων παραδοσιακών πιτών, λανσάροντας τη σειρά ΗΠΕΙΡΟΠΙΤΑ και ΗΠΕΙΡΟΠΙΤΑΚΙΑ. Η σειρά συμπεριλαμβάνει χωριάτικη τυρόπιτα, τρίγωνα τυροπιτάκια, σπανακοτυρόπιτα με φέτα ΠΟΠ ΗΠΕΙΡΟΣ και κασερόπιτα με κασέρι ΠΟΠ Λεβέτι.

2022

Το 2022 σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στην κατηγορία των παραδοσιακών γιαουρτιών, με το λανσάρισμα του ΗΠΕΙΡΟΣ Πρόβειο και ΗΠΕΙΡΟΣ Κατσικίσιο.