Η Casa Luker ανακαλύπτει 14 γονοδιώματα κακάο

05/10/2015

Το Granja Luker – το ερευνητικό κέντρο κακάο της Casa Luker- σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας (CIAT) και το πανεπιστήμιο Yale την ΗΠΑ, διεξήγαγε έρευνα η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη 14 νέων γονιδιωμάτων κακάο.
Η έρευνα, η πρώτη αυτής της κατηγορίας στον κόσμο, βασίστηκε στην απόσπαση του DNA από 14 ποικιλίες κακαόδεντρων Fino de Arome – της πιο αναγνωρίσιμης παγκοσμίως ποικιλίας που παράγεται στην Κολομβία- και στόχος της ήταν η μέγιστη βελτίωση των ιδιοτήτων του Νο1 εθνικού προϊόντος το οποίο διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Μέσω της συγκεκριμένης έρευνας, η Κολομβία όχι μόνο ανέδειξε την επιστημονική και ακαδημαϊκή της πρωτοπορία, αλλά ενίσχυσε και την ανταγωνιστικότητάς της στο συγκεκριμένο τομέα.
Με την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τα κακαόδεντρα να έχει, μέχρι πρότινος, καταφέρει να αναλύσει μόλις 2 γενετικούς κώδικες κακάο, τα αποτελέσματα της έρευνας, που προσθέτους σε αυτή τη λίστα 14 νέους κώδικες, οδηγεί την Κολομβία απευθείας στην κορυφή της παγκόσμιας έρευνας στον κλάδο.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα θα συνεισφέρουν δεόντως στην τοπική οικονομία, ειδικά όσο αφορά τους ντόπιους παραγωγούς, και στην εξέλιξη του διεθνούς εμπορίου κακάο καθώς θα γίνεται δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση της κάθε αγοράς.
Αυτή τη στιγμή, η Casa Luker εξάγει προϊόντα κακάο, όπως σοκολάτα, κουβερτούρα, δρόγες και μείγματα Fino de Aroma σε περισσότερες από 30 χώρες.
Η Κολομβιανή γεωργία θα επωφεληθεί πολύ από τα ευρήματα καθώς θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ευρύτερη ποικιλία και καλύτερη ποιότητα των δημοφιλών της προϊόντων. Οι γεωργοί θα μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέγουν τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα των καρπών που θέλουν να παράγουν, βάσει του για ποια χώρα θα προορίζεται η παραγωγή τους. Η δυνατότητα να παράγεται κακάο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν ζήτηση ανά αγορά θα τονώσει, βέβαια, και το διεθνές εμπόριο κακάο.
Μέσω αυτής της έρευνας, η Casa Luker συμβάλει στην εξέλιξη του τομέα του κακάο, ανοίγοντας προοπτικές για παραγωγή καλύτερης ποιότητας προϊόντων Fino de Aroma και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγορών ανά τον κόσμο. Παράλληλα, τηρεί τη δέσμευσή της απέναντι στους παραγωγούς των οποίων η ποιότητα ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την επιτυχία της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Return